Friday, December 31, 2010

Last Entry For 2010

Ok2..my last entry for 2010...Hopefully la yer...hehe...My new goals for 2011...??what are they..??what are they..??actually i wanted to follow islam's timeline, but due to my own lacking of something, i failed to do that...i regret it so much...huhu...


These are my goals for 2011..


0)GET CLOSER TO ALLAH S.W.T.
1)Get better attitude and be more loving and caring towards my family especially (<3)
2)Get healthier/slimmer...( ;P )
3)Get great achivement in anything that i join
4)No more love story-mory (fed up)
5)Save money/No more buying clothes (say NO!)
6)Buy bicycle (bro BAJI don't forget)
7)Be less loud (haha)
8)Change handphone (broken already)


*InsyaALLAH I can achieve all my goals...Amin...(^_^)...By the way..I would like to apologise deeply from my heart to everyone if i have make any wrong doings consciously or unconsciously...'To err is human'...Asif...

*By the,addition based on my opinion...Just for fun..Think about it..  

Mcm mne nk plh psgn anda...
1)agama(plg pntg n utama)
2)harta
3)keturunan
4)cantik

Agama pntg sbb ia adalah tunjang kpd sgalanya...nk taw mcm mne dier layak x,lau dier mampu mengimamkan solat kita...insyaALLAH...=)
harta bg nabilah bukan brape juta ringgit or brpe ekar tnh yg dier ader
tetapi pekerjaan utk memastikan dier mampu menyara keluarga dier
keturunan di sini bg nabilahla
kesuburan
mcm ustazah nabilah ckp
crilah seseorang dr keluarga yg adik-bradiknya ramai
insyaALLAH kesuburan terjamin dan
dlm mse yg sme umt islam jgk akn bertambah
cantik/paras rupa
bonus tue
lau dpt yg hensem tue bonus
tp hensem pon x bwk ke mne
janji yg x sakit mate memandang da cukup


pendapatku..x smestinyer btol...kan3..??;P

Tuesday, December 28, 2010

Pagi yang Hujan

Hari nie,pg2 lg da hujan,menunjukkan,btolla mama n yea lrg aku pergi..huhu...ade hikmah disebaliknya...td duk mkn,tba2 Khalish Aqil,si comel yg merangkap ank spupu aku dtg...dier nk men game..yela umh nie ader byk lptop sbb ramai duk blajat kat IPT...Game pon byk...tp dier sbnrnyer nk men ps2...tp malangnyer,ps2 tlh diambil org,katenyer nk pinjam,tp ntahla,x dpt lg nie...sorry yer aqil..tp sblm men,mandi dulu..cik b mandikan abang dulu..pstu baru abg bleh mandi...apela abg nie nnt nk dpt adik,mandi pun takot...hehe...ok,da siap pakai baju askar yg papa abg belikan,jomla berperang...*berperang dlm laptop sudahla ye syg*...hehe...ape lg ek..ha..aku nk lipat kain yg menggunung...lipat2,ader byk...lipat2 ader byk...maklumla,umh ramai org...hehe...nie pon x cukup smua...haha..

*new day,new mood...(^_^)

cOrEtAnKu..

Hello...Tiba2 mlm nie rse nk mnulis plak...huhu...Nie aku baru je pas mandi n solat istikharah...Knape aku istikharah..?Nk taw..??Tunggu dulu...Alkisahnya...Aku n kwn2 aku,mierul,tiha n hanun plan nk g umh Cikgu Rahimah n Madam Mas(cikgu form 5 dulu)..Ikut perancangannye,nk pegila ngn muto..Yela..Lesen kan da ader,nk gunela...Memang btol aku x biase bwk muto pegi jerteh,tp knela blajar2 kan bwk g sne...Lagipun bukan aku x pandai,cume x biase...Yg sedihnyer....Bila aku da bekobar2 nk g esk nie,mama n yea ckp x leh g...Aku nie ckpla,ngan muto,bukan ngn kete..X leh jugak...Mama ckp bahaye sbb aku x biase lg...Yea ckp,lau nk g,g ngan kete...Kete..?????Aku x brani lg nk bwkla,aku sedar level aku..Tp lau stkat muto,insyaALLAH lepas n brani n yakin...Huhu..Lepas jer diorg x bg,aku msuk bilik....Pasang lgu f.cuz-midnight sun kuat2..Lagu tue sedap,tp kuat2,saket telinga aku...Nak marah n mrajuk punyer pasal,aku thnla dgr lgu tue ulang smpai 5 kali lau x silap...Duk men words search kat fb,air mata aku menitis satu dmi satu...Yela,aku nie sbnrnyer,sensitif n amt mudah trase,terutamanya org2 yg aku rse amat pntg buat aku,dlm kes nie Mama n Yea r...Sbb tue lau sblm2 nie,yea mrh or tegur skit aku da mrajuk....Haha...Lucu kan...Dekat luar kasar,hati macam kpas...Ape pun,aku pon gtawla cikgu n kwn2 aku yg aku x dpt g...Huhu...Tp disebabkan mood aku masih ibarat awan mendung berarak klabu,aku pun layanla citer a moment to remember,sedih kowt...Makinla aku nangis...Aku nie memang sensitif,x kisah crite ape pon,janji aku rse bnda tue mnyentuh hati aku,air mata nie automatik bole kuar...Kadang2 tue,aku x wat ape2 pon,lau aku teringat n terpk bnda yg wat aku sdih jer pon air mata aku bleh bergenang n mngalir...Huhu...Time trse tue,aku post kt fb ckp yg sia2 aku dpt lesen n so on kan....Pastu yg komennyer kompemla adik-bradik aku..Tapi ader jgk kwn aku sorg nie komen,dier wat 'haha'...Nak mrh giler aku,yela mood tgh berasap lg,aku pon post kat fb dier something...Kesian dier,x pasal2 kne...Sori yer dik...Akak tgh mood x baik...Maaf ek..Huhu...Sttle bab FB,aku trime stu mesej...Dri ******,dier ckp yg aku berhak buat pilihan n yg dier x kan konkong aku...Aku terkejut bce sms tue...Untuk pengetahuan korg2 yg x knl aku,aku nie sorg yg gemuk,pendek,hitam,suara kuat n kuat gelak n byk lg yg negatif2 la...Untuk aku ader seseorg yg sanggup kwn rapat ngan aku,tue da kire Alhamdulillah...aku pn reply ckp spatutnyer aku yg ckp mcm tue kat dier...N utk pengetahuan korg,dier nie ader rupe,omputih ckpnot bad,manis orgnyer,peramah,ader keje tetap n sorg ank yg mngenang budi parents dier,x luper jugak pandai memasak....Aku plak,lupe nk ckp,bab memasak nie fail....Haha...*Patutla x de org nk*...Aku sedar tue...Aku da ckp trus-trang ngan dier psl seme keburukan aku yg menggunung nie,dier nk kwn pon nsb baek...Huhu...Utk buat keputusan yg terbaek,aku pon istikharahla....Sebenarnye aku agak takot nk istikharah,bukan sbb ape,aku pnh wat n aku dpt ptunjuk yg baik2,tp x mnjadi mcm mimpi2 tue..Kawan aku ckp,tue maybe mainan syaitan,yela,mimpi kan...Maybe petunjuk yg ALLAH bg tue lain,tp  aku g tgk petunjuk yg lain...Huhu...Ape pon,aku harap terbaik utk yg sblm nie...Dan utk dier nie,aku rse dier lyk dpt yg lagi baik,yg sepadan ngan dier...Aku sedar diri aku nie...Pernah ader org ckp kat aku,lau nk org suker kat aku,ubah perangai aku...Smpai aku terpk,teruk sgt ker aku nie....??Maybe di mata dier aku teruk or amat teruk,..X pe la,dier di mata aku sorg yg bleh diharapkan n bleh jd imam solat,aku doakan dier yg baik2 jer...*Berbelit kan,yg paham jer akan phm*...Aku istikharah moga aku di beri petunjuk yg terbaik...Untuk dier n untuk aku...Yg lucu mlm nie adalah,mama mintak aku jd model baju mengandung...Ini membuatkan aku pk,gemuk sgt ker aku..???Sbnrnye baju tue utk kakak sulong aku yg tgh mengandung ank ke-2 dier,kbtln aku n dier lbh kurang tinggi,rendah dier skit k...Hehe...Jadi aku jdla model...Dlm jd model tue,aku terpk biler la turn aku plak nk mngandung n ader ank sendiri...Tapi aku sedar byk bnda...1.Aku msh muda...2.X de org nk pon kat aku,sdr diri skit...3.Layak ker aku jd ibu..???(walaupun ader keinginan nk srh ank aku pggl aku umi..Haha)...X pe2,korg x yah png2,aku rse aku x lyk...Ader ank sdare cukupla,blajar dulu....Hidup nie kne realistik...Lgpon org slalu ckp aku nie ugly,so aku da x kisah n trime bnda tue....Memang btol pon der...Haha..Ape la aku melalut mlm2 nie kan....Azam 2011,cube jgn jatuh hati kat sape2,kejarlah DIA,bertaubat ngan dosa2 yg melaut byknye n byk lg azam...Yg lepas2 tue,aku lau bleh,x maw kng...Yg kat J*T*,awk terlampau baik buat sy,kite x setanding n maybe awk btol,sy kne ubh perangai...Memang btolla kite stop berhubung dulu,skrg mesti awk da jumpe yg layak wat awk kan....Saya jumpe awk dulu,n bukan sng nk lupakan awk...X penah sy rse sesakit tue utk mlupakan n mlepaskan seseorg...Terima kasih kat awk,sy belajar utk berpkran realistik...Thanks for the good time before...Honestly,walau kiter terputus hubungan aritu,n sy berkwn lain,sy x pnh luper awk...Huhu...Sy nie bodoh kan...Huhu...Sorry...Yg A*M*...Saya jumpe awk lpas yg J*T*...Awk mmg sesuatu yg x disangka...Bukan ape,x sangka kita akn berhubung smpai thp nie...Awk pon lbh kurg dgn yg sblm nie,awk lg baik dr sy...Sy doakan awk dpt yg terbaik...Buat kalian,doa sy sentiasa mengiringi kalian dlm solat n slps solat sentiasa...Kalian ajr sy byk bnda...Terima kasih...*Lau org bace mesti ingat aku nie playgirl,sory sket,aku x pnh curang n diorg nie x penah smpai thp kapel,bertung or kahwin k,semua kwn rpt...*..Huhu...Da2,makin byk aku mlalut nie...Hehe...Sorry....Hik3..

*Moralnyer...Lpas da tng skit aku pon terpk,ade sbb mama n yea x bg...Yela ader kakak aku sorg tue byk kali accident,diorg syg aku,tue yg x bg aku bwk motor tue...aku cbe memahami...
*Moral yg lain dr cerita aku tue,korg pk sendiri...haha...
*Perlu diingatkan,aku bukan hamba yg kufur nikmat k,aku bersyukur dengan ape yg ALLAH S.W.T. kurniakan nie...Aku hanye manusia yg x sempurna....Tp cukup sifat...Alhamdulillah...(^_^)

Thursday, December 23, 2010

Jinon@Kwon Sang Woo

These are the loves of my life..haha...I like Jinon for his cuteness and the humour side of him..but i love Kwon Sang Woo for his acting and also his awesome body..haha...In conclusion...I love both of them..haha...
They look almost the same right..??

Macho and Funny!!
SWEET!!
FUNKY!!

Awesome body..

*actually i would love to put the picture of jinon in dream team during archery since he was really amazing at that moment...i fell in love with him at that time...hehe...for kwon sang woo,his acting in stairways to heaven is superb and make me dream of having a guy like him...hehe...

Results PPISMP TeSL Students@Mine Too

Alhamdulillah...thanks to ALLAH...I managed to pass the final foundation semester examination...*sounds weird right*..hehe...I don't expect this, but still grateful for it...Degree years, here i come..hehe...
*university-3.5 and ++ is DL
*IPG-3.75 and ++ is DL
*make your own choice...hehe...

Sunday, December 19, 2010

missing you DAMN much!!!

finally...blogging!!bloggers!!here i come...haha...sorry for not updating my blog for a very very very long time...it is not my fault k, you guys can be angry at the streamyx at my house..anyway,to make the story short.,...here i am....haha..thinking about my new entry...huk3...by the way,b4 i become lost,let me tell you...i'm 'CUTER' now...meaning FATTER!!haha...my stomach is being put into a long tortured period where it means food all the way long...kah3...well,being home is the nicest thing ever when someone is studying away from his or her family right..??i'm enjoying with food..kah3....

another thing is, i managed to get my driving license with flying colours..no repetition needed...i repeat...NO RETAKING needed...ALHAMDULILLAH for that,..=)

actually,before this i have a lot of things to talk about...however...when i finally managed to be here in my own world, i got lost..huhu...

bloggers especially CIK X, i miss you sis...huahua...

thats it for this entry...tata,..wassalamualaikum..

*nothing really educational in this entry...sorry bout that,..hehe...

Saturday, November 27, 2010

wHaT tHe...

okay...lets start with something positive...BOO YAAHH!!yesterday was one of the best days of my life...after more than a year,mama did what i personally asked her..actually it was more of a request...'mama suapkan saya & yang lain nasik masak telur kicap!!'...maybe it sounds funny to you guys..but one thing that you should know,my mama is the best mom....before this,during  my schooling years,she had always make sure my siblings and i have our breakfast...in order to do that...every weekdays, she will 'suap' us that menu...and milo of course as the drink...to give us energy....okay..since my last year of studying in a school was 2008,it has been more than one year i ate the dish using the same way..before i got home from IPIS i called my mom and told her about what i long for and she said she will do it...ALHAMDULILLAH,yesterday was the day...THANK YOU MAMA!!!LOVE YOU!!...=)

today, i watched CRUEL LOVE!!yeah after days of not watching korea thanks to my brother,feel like killing him...haha... no la,just kidding around....hehe...i love GWON SANGWO..!!wow..SIX PACKS and he is good in doing crying scenes too...SARANGHAE OPPA!!hehe...just something that i love,to talk rubbish...hik3...

the new name for my blog...i watched the simpsons and there was a blue whale that lisa called her BLUELLA..i like it...and i changed it a bit..Blue fanatic..me..??remember..??hehe....

now,the negative things....i dont know how and why..i kept receiving calls from people i do not know..if you guys wanna check it from me,dial these numbers...0178*852*1(called me few times and different voice),0132*514*3(wrong number or checking me..??) and 01326**2*0(this one sms me and i asked him who is he but no answer)..i dont know who spread my number,stop it..or else..CHIGULLE..???!!!in english it means, WANNA DIE...???

next, i want to stop thinking about him or anyone or have any special bond with anyone or things called human....like there are people out who wants to have that kind of relationship with me...HAHAHA...W.H.A.T.E.V.E.R. mister...my blog,my space...

one more thing i got 'P**A*'!!!right on my face!!i take good care of my face,no make up,only face cleanser,no washing when sweating...arghhhh!!what to do...i told my siblings it is not 'p***u' but i'm getting fairer...kahkahkah...

thats it..to be bersambung...haha...

Friday, November 26, 2010

Ape Yang Terpendam...

At last...i managed to do some blogging tonight...

First, what i wanna share is my experience in tutoring..not really tutoring, i was and like more to the situation of forced to tutoring...haha...i did this thing before, but it was a part time job while i was working at the canteen of SKLK in the time of waiting for my spm result...just for fun..i taught the boy named Iman mathematics and that was it...i hoped for nothing except just for his success in upsr that time...i didn't ask for any money or what,but i did get a pair baju kurung for the mother for teaching...okay2..skip that...what i really want to share is...teaching a person, better yet a kid is not an easy job...acting as private tutor is way harder than working as canteen assistant,believe me...at least teaching Iman was not that hard as teaching this new student..with all of the respect, i would like to admit that it is due to my lack of experience in teaching wise...Kids..they are small creatures that sometimes adorable and charming and sometimes can be the monsters that scared the hell out of us...hehe...a bit of metaphor and hyperbole won't hurt right..?hehe...Actually, my sister said that kids have short Focus Duration and that is why they tend to lose the focus in just a blink of an eye...Well, a big ground of applause to my sister, who is INSYAALLAH will become an english teacher  next year for being able to handle the one that i can't handle...I STILL HAVE A LOT TO LEARN..well, i hope another four years in IPIS will teach me what a real teacher needs and i personally 100% believe in the lecturer there...GAMBATTE TEACHER NABILAH..!!(^_^)

Second, my adik S..don't worry, i won't do you any harm...i called you tonight to ask you for the websites where can i download korean drama series....hehe...no harm lil bro...most importantly, don't get me wrong...=)

third, i'm starting to let myself missing that one person again...yeah..miss him..miss his voice,his talk and his  laugh....haha....BOGOSHIPO....!=P

fourth, about marriage...what about it...few days back, my sister and i talked with my big bro...of course the topic is marriage and what i want to stress here is about he thinks about marriage....honestly, before this i wouldn't expect him to think and say something like this...hehe...sorry bro...he said that, he has no problem of anyone getting married while they are still studying because he do believe that marriage will make a person be more responsible and matured and it is better than coupling and make more that an everest size of sins..BUTTON LIKE BRO!!haha...but 19 is not the time for me to get married just yet...hehe...

lastly, is about what..???????i guess suddenly i become blank....i'm tired..maybe...but i promis you guys this one,once my streamix is okay, i will share with you guys about the dinner in tupai2,the sheep at ayoh's house,and blablablabla..haha...

SO LONG AND GOOD NIGHT EVERYBODY....WASSALAM...

Tuesday, November 23, 2010

Hangin!!

Arghhhhhhhhhhhh!!i'm so stressed up...huhu...if cik ex is with me, i bet she will ask me, "kaifa imanuki?"...and honestly i will answer..It is on the edge of breaking down!!!...waaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!huhu...OOTTTOOKKKKEEE???!!!...i feel like jumping down the window of my house(just about 1.5 metres) to ease mysElf...haha...Psycho...!!


mood : (-_-)...ASTAGHFIRULLAHHALAZIM...

Wednesday, November 17, 2010

Dinner At Tupai-Tupai

This was the dinner for PPISMP 3.10 B/'KI/MathSC...InsyaALLAH,after this we are going to be PISMP..Degree students next year...Yeah!!I'm loving every second of that night...Let the pictures speak for themselves...hehe...

Kepulanganku...

Akhirnya...Selepas hampir 10 jam di dalam kereta,akhirnya aku smpai di rumah manis rumah...gembira...tp sedihnya,aku terjangkit demam ngan kak spupu ku yg naik kereta same..well,adik-bradikku menyambut baik kepulangan aku ygmerupakan speaker box utk umh nie..hahah...td time tgh mkn,mama ckp gelapnyer aku skrg!!!owh!!tp nie sejarah aku plg gelap..kadet polis dulu pon x sehitam nie...OTTOKKKEEE???!!x pe la,hitam itu elegan(nk sedapkan hati)..haha...stu lg,aku pon perasan...aku makin+makin+makin gemukkkk!!arghhhhh!!!OOTTTTOOOKKKEEEEEEEE!!x pe la,janji aku sihat(sedapkan hati aku lg)...haha....x pe la..tp skrg bie x sihat,mate panas,sakit2 badan...adoiyyyaaaiii....huhu...nnt aku pkkan care utk settlekan semua nie....ALLAH ade utkku....well,ape pun....


SELAMAT ARI RAYA AJI SEMUA!!(^_^)

Monday, November 15, 2010

KENAPA..???

KITA : Kenapa aku diuji?

QURAN : Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan, kami telah beriman, sedangkan mereka tidak diuji? & Sesungguhnye Kami telah menguji orang-orang sebelum mereka, maka Sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar & Sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang berdusta. (Surah Al-Ankabut : 2-3)
 
KITA : Kenapa aku tak dapat apa yang aku idamkan?

QURAN : Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, & b0leh jadi juga kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui apa yang kamu tidak ketahui (Surah Al-Baqarah : 216)
 
KITA : Kenapa ujian seberat ini?

QURAN : Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupnnya (Surah Al-Baqarah : 286)

KITA : Kenapa kita kecewa/frust?

QURAN: Janganlah kamu bersikap lemah & janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya jika kamu orang-orang yang beriman. (Surah Ali Imran : 139)

KITA : Macam mana aku kena menghadapinya?

QURAN: & mintalah pertolongan kepada Allah dengan jalan sabar & mengerjakan solat & Sesungguhnya solat itu amat berat kecuali bagi orang-orang yang khusyuk. (Surah Al-Baqarah : 45)

KITA : Kepada siapa aku berharap?

QURAN : Cukuplah Allah bagiku, tiada Tuhan selain daripadaNya & kepadaNya aku bertawakal. (Surah At-Taubah : 129)
 
KITA : Apa yang aku dapat dari ujian ni?

QURAN: Sesungguhnya Allah telah membeli daripada orang-orang mukmin, diri & harta mereka dengan memberikan syurga kepada mereka. (Surah At-Taubah : 111)
 
KITA:  Aku dah tak tahu apa nak buat!

QURAN : & janganlah kamu berputus asa daripada rahmat Allah, Sesungguhnya tidak berputus asa daripada rahmat Allah melainkan kaum yang kafir, (Surah Yusuf : 12)
 
KITA : Sampai bila aku perlu merana ?

QURAN : Kerana Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. (Surah Al-Insyirah : 5-6)


*Diambil dari ILUVISLAM...telah diedit penulisannya...Sesungguhnya Al-Quran mempunyai jawapan kepada persoalan-persoalan kita.....Rapatkan diri kita dengan warisan Kekasih Tercinta...

I'm Your Fiancee..???

Percaya atau x, kita boleh ber”tunang” tanpa sedar?? Yup, kita boleh bertunang tanpa kita sedar, bila seorang lelaki, berhasrat untuk mengambil seorang perempuan untuk dijadikan isteri. Eh, itu memang normal bukan? Tapi, yang anda mungkin x tahu, anda sebenarnya sudah bertunang bila situasi seperti berikut berlaku:

Lelaki menyatakan hasrat ingin menjadikan perempuan itu isterinya, dan perempuan itu bersetuju. Adakah dikira telah bertunang? Padahal tidak ada ibu bapa perempuan tersebut.

Pinang dari segi hukum fiqah, bererti pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin pada pihak perempuan. Itu dipanggil pinang. Bila perempuan menjawab setuju, maka jadilah perempuan itu tunang laki tersebut.

Situasi yang dianggap pinangan:


"Aku nak jadikan kamu sebagai isteriku"

"Kahwinlah dengan kita bila2"

Bila si perempuan bersetuju, dia akan jadi tunang. Sama ada bercakap dalam telefon, tetap dah jadi tunang.

Contoh:
"lelaki sebut dalam telefon, "I nak jadikan u isteri I lah"
Perempuan tersebut jawab, I sukalah, I setujulah, oraitt I’m fine, oklah, I redha atau apa2 yang menunjukkan dia suka dengan “pinangan” lelaki tersebut, maka ia sudah dianggap bertunang.

Jadi, bila dia dah jadi tunang orang tanpa sedar, bila ada lelaki yang meminang, hukumnya haram.


Kita orang melayu time nak tunang duk bawang rombongan 1 bas, bawak barang2 pinangan, itu sebenarnya adalah ADAT bukan dari segi hukum Islam. Dari segi hukum Islam, dah jatuh hukum tunang.

Persoalan ialah bila Ibu bapa xde. Mengikut hukum syarak, kalau perempuan itu sudah diizin pada syarak. Sebagai contoh, perempuan yang cerdik, yang baligh, yang blh berfikir, etc dia sudah dianggap bertunang.

Bila perempuan tu x menepati hukum syarak tersebut, contoh seperti x baligh lagi(baru darjah 3 mungkin), perempuan tu bodoh(x boleh berfikir), gila, dan sebagainya, makanya wali diperlukan untuk jawab “pinangan” tersebut.

*Wah!!aku baru taw pasal nie...tp biler pk blk,btolla....yg byk2 tue,adat mlayu...lau ikut islam,nk kawin sng jer....tunang apetah lagi kan...so.....JAGE2...NTAH2 KAMU...KAMU..KAMU..ITU TUNANGAN ORG...

Lelaki & Wanita

Malam pasangannya siang,
Jaga pasangannya tidur,
Rajin pasangannya malas,
Dan lelaki pasangannya perempuan.

Kerana perempuan adalah pasangan kepada lelaki,
maka Allah telah menciptakan
bentuk badan wanita itu dapat memikat hati lelaki.



Bila berkata tentang terpikat,
maka ia ada hubung kait dengan nafsu.
Jika ia ada hubungkait dengan nafsu,
ianya ada hubungan pula dengan bisikan syaitan.

Jadi untuk mengawal nafsu,
mestilah dikawal dengan iman.
Untuk mendapatkan iman
mesti menurut perintah Allah dan RasulNya dan menjauhi laranganNya.

Pada mata lelaki,
perempuan ini adalah simbol.
Simbol apa, semua orang tahu.
Orang lelaki mempunyai imaginasi yang nakal jika tidak dikawal dengan iman.
Maka mata lelaki ini selalu menjalar apabila terlihat seorang perempuan.

Setiap bentuk badan seorang perempuan boleh dihayati
oleh seorang lelaki dengan berbagai-bagai tafsiran nakal nafsu.
Apabila seorang lelaki terlihat seorang perempuan,
maka perkara pertama yang akan dilihatnya ialah rambut wanita berkenaan.
Maka akan ditafsirlah berbagai2 cara oleh seorang lelaki akan rambut wanita berkenaan.

Oleh kerana itulah wanita wajib menutup rambutnya.
Apabila rambut wanita itu telah ditutup,
maka mata lelaki itu akan
turun ke bawah melihat bentuk lehernya,
maka wajiblah wanita itu menutup lehernya.
Maka mata lelaki itu akan turun lagi melihat bentuk payu daranya,
maka wanita itu berkewajipanlah menutup bentuk payu daranya dengan melabuhkan tudungnya.

Setelah itu mata lelaki akan turun lagi melihat bentuk ramping pinggangnya,
maka labuhkanlah pakaian supaya tidak ternampak bentuk pinggangnya,
maka mata lelaki itu akan melihat pula akan bentuk punggungnya,
maka wajiblah wanita itu membesarkan pakaiannya agar bentuk punggung tidak kelihatan,
dan lelaki itu akan pula melihat bentuk pehanya,
maka janganlah sesekali wanita itu memakai kain yang agak ketat sehingga terlihat bentuk pehanya walau sedikit
, maka akan dilihat lagi oleh lelaki itu akan bentuk kakinya pula,
maka janganlah wanita itu berseluar, kerana terus-terang pihak lelaki bercakap,
walau muslimah itu bertudung labuh, berbaju labuh,
jika beliau memakai seluar,walau nampak besar sedikit,
nafsu kami lelaki akan terusik secara sepontan, entah tak tahu Kenapa?

Mata lelaki ini nakal,
setelah tidak ternampak akan bentuk kakinya,
maka akan dilihatlah pula akan mata lelaki itu kepada kakinya,
maka wajiblah wanita itu untuk menolong lelaki itu tidak berdosa,
menutup kakinya dengan melabuhkan kain,
atau memakai stokinyg warnanya jangan sesekali berwarna kulit perempuan,
maka mata lelaki ini akan kembali ke atas,
akan melihat pula bentuk tangan wanita itu,
maka tolonglah wahai muslimah,
agar melabuhkan tudung menutupi bentuk tangannya yang indah pada pandangan lelaki.

Maka wahai lelaki,
janganlah pula kamu melihat mukanya,
kerana ia akan menimbulkan fitnah,
kecuali jika kamu wahai lelaki, ingin meminangnya. J
jika wanita itu cukup soleh,
takut mukanya yang cantik akan menimbulkan fitnah
, maka berpurdahlah kamu, jika itu lebih baik untuk kamu.

Tetapi mata lelaki ini ada satu lagi jenis penyakit
,iaitu mata lelaki itu akan tertangkap dengan sepontan
jika ia terlihat warna yang menyerlah atau terang jika ianya berada pada perempuan.

Maka oleh itu wahai perempuan
, tolonglah jangan memakai pakaian yang warnanya terang-terangan sangat.
Jika hendak pakai pun, pakailah untuk suami.
Itulah wahai muslimah, jika anda semua ingin tahu apakah dia mata lelaki itu,
dan perlu diingatkan, jika semua aurat telah ditutup,
jangan anggap tugas kita telah selesai,
perlulah pula kita menjaga kehormatan diri masing2,
jangan keluar seorang2,keluarlah dengan mahram, atau keluarlah sekurang2nya 3 wanita agar tidak diganggu gangguan luar,
mata lelaki pula janganlah menjalar langsung kepada muslimah,
walau muslimah itu telah menutup aurat, insyaAllah selamat dunia akhirat.

Seperti firman Allah,"Dan tundukkanlah pandanganmu dan jagalah kemaluanmu".
Dunia sekarang telah banyak yang cacat celanya,
sehingga ketaraf seseorang yang memakai tudung masih beliau tidak menutup aurat,
dan pada kaum lelaki, mata kamu itu wajib untuk tidak mencuri2 melihat wanita muslimah
, kerana ia dilarangi oleh Allah SWT.

Ingat-ingatkanlah wahai muslimin muslimat
 Sekilau-kilau berlian paling menarik untuk dicuri..
Seindah-indah ciptaan adalah yang paling sukar untuk dijaga…


wasalam………………….

*diterima oleh Badan Dakwah SMKAWA..thanks...smpai biler x kan putus hubungan ngan skolah nie..yerla..umah pun dekat,.,,selamat beramal...=)


AKU=BIRU...BIRU=AKU

Ha...jangan salah sangka..bukan 'biru' yang itu yer..ini bitu yang btol2 biru..bukan biru yang ader dacing tue jugak...nie biru btolla...tgkla lau x cayer...


korang tgklah..laptop skin aku,BIRU...mpa 3 aku,BIRU...earphone aku,BIRU...mouse aku, BIRU...mouse pad aku,BIRU...Aku nie amat menggilai warna biru..aku suka laut..aku suka langit...bagi aku BIRU itu menenangkan..BIRU itu simbol perpaduan....


*P/S: x de kaitan ngan politik,OKAY..??

Sunday, November 14, 2010

Aku yang giler!!

*KONDISI MENTALKU
ARGH!!nape nie..???rse penat...ditambah jiwa kacau..lapo..kain baju basuh x settle lg..bilik x kemas agi...ASTAGHFIRULLAHHALAZIMx999...!!!huhu...aku rse nk nangis..nk nangis..nk nangis....huhu..rse stress..tp x taw sebab dier...huhu....maybe hati aku yg bermasalah...lau hati aku boleh dikeluarkan,aku nk jer kuarkan n cuci dengan klorok...hati kotor,sbb tue x tenteram...huhu...ASTAGHFIRULLAHHALAZIM...

*BUAT TEMAN
baru nie,aku wat satu keputusan...kawan2 aku pelik ngan keputusan aku...slh sorg ckp aku nie jenis wat keputusan terburu2...ye..aku ngaku aku nie terburu2...tp aku taw,aku insan yg lemah(bukan lagu yer,real punyer)...insan yg mudah goyah imannya dengan bisikan syaitan dan nafsu  muda....aku taw kelemahan aku...sbb tue aku wat mcm tue....aku x de niat pon nk wat ape2 yg wat korg trse...skali kwn,tetap aku ingat..nk2 yg amat baik dengan aku...wish you all the best....bagi aku,kamu teman2 yg hebat n baik x kira dr segi sahsiah,akhlak dan agama...mungkin persahabatan kita untuk mengingatkan aku tentang apa yg aku sentiasa buat x taw...huhu...terima kasih...pesanan yg kamu bg,sentiasa  aku ingat n jadikan panduan...Sayang Kamu Teman2ku...X kira singkat tempoh persahabatan kita....

*MOOD; X sedap hati...&...Merindui teman2ku...huhu...Paling ingin pulang ke pangkuan keluarga, pengubat dukaku..huhu...

Pesona Perintah ALLAH S.W.T...

Pernahkah kita terfikir, mengapa Islam mensyariatkan wanita menutup dan menjaga aurat mereka? Betapa Islam hadir untuk memartabatkan kaum wanita, tetapi wanita sendiri tidak menyedari hakikat itu.

Jika dibandingkan wanita Islam dengan bukan Islam, wanita Islam begitu bertuah kerana telah disyariatkan untuk menutup aurat. Cuba lihat wanita barat yang meluncur di atas ais dengan hanya memakai bikini atau mungkin tanpa berpakaian. Merekalah yang sebenarnya telah didiskriminasikan. Menjadi tatapan setiap manusia yang memandang tanpa sekelumit pun perasaan malu. Maruah yang perlu dijaga dipertontonkan sewenang-wenangnya tanpa timbul perasaan bersalah. Seolah-olah tidak bernilainya mereka di mata masyarakat.

Sedarkah anda wahai wanita bahawa Islam telah menerangkan dengan jelas kepada kita, siapakah yang selayaknya melihat aurat kita di dalam al-Quran.

"Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya." [Surah An-Nur: 31]

Konklusinya dengan lebih mudah, mahram seorang wanita, yang boleh melihat auratnya ialah lelaki yang haram dikahwininya buat selamanya sama ada kerana keturunan, perkahwinan atau susuan. Ia merangkumi;
  1. Bapa kandung
  2. Bapa mertua
  3. Bapa susuan
  4. Anak kandung
  5. Anak tiri (yakni anak suami)
  6. Anak susuan
  7. Saudara lelaki kandung
  8. Saudara lelaki susuan
  9. Anak saudara lelaki
  10. Bapa saudara
Namun wanita kini, mereka sendiri dengan sesuka hati mendedahkan aurat  dan mahkota mereka tanpa rasa berdosa kepada yang bukan mahram. Malah lebih parah lagi, lelaki yang seharusnya menjadi pelindung dan pembimbing kepada kaum wanita membiarkan sahaja isteri, anak, adik, sahabat dan saudara mereka mendedahkan aurat.

Tidakkah kaum lelaki ini merasa tercabar dan cemburu melihat wanita yang di bawah tanggungjawab mereka yang sepatutnya hanya mereka melihat aurat mereka tetapi, sebaliknya lelaki lain juga mendapat HAK yang sama?

Dimana istimewanya lelaki yang bergelar suami berbanding dengan lelaki lain di luar sana yang mendapat HAK yang sama dengannya? Apakah mereka merasa biasa dengan situasi itu? Sungguh rugi dan dayuslah mereka.

"Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan yang baik-baik) maka dengan itu mereka tidak diganggu. Dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani." [Surah Al-Ahzab:59]


Dan tahukah anda lelaki, bahawa ada empat golongan lelaki yang akan ditarik wanita ke neraka kelak andai mereka tidak melaksanakan tanggungjawab mereka..

01.Ayahnya
Apabila seseorang yg bergelar ayah tidak mempedulikan anak-anak perempuannya di dunia. Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat, mengaji, dan sebagainya. Dia membiarkan anak-anak perempuannya tidak menutup aurat. Tidak cukup hanya memberi kemewahan dunia saja maka dia akan ditarik ke neraka oleh anaknya.

02.Suaminya
Apabila sang suami tidak mempedulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul bebas di luar rumah, menghias diri bukan untuk suami tapi untuk pandangan kaum lelaki yang bukan muhrim. Apabila suami berdiam diri walaupun dia seorang alim, misalnya solat tidak lalai, puasa tidak tinggal, maka dia akan turut ditarik oleh isterinya kelak.

03.Abangnya
Apabila ayahnya sudah tiada, tanggung jawab menjaga wanita jatuh ke bahu abang-abangnya. Jikalau mereka hanya mementingkan keluarganya saja, sementara adik perempuannya dibiarkan melencong dari ajaran Islam, tunggulah tarikan sang adiknya di akhirat nanti.


04.Anak lelakinya

Apabila seorang anak tidak menasihati ibu perihal tindak-tanduk yang menyimpang dari Islam. Bila ibu membuat kemungkaran mengumpat, membuka aurat, dan lain sebagainya maka anak lelaki itu akan ikut ditanya serta diminta pertangungjawabannya di akhirat kelak.

Jadi bersediakah anda kaum lelaki untuk ditarik ke neraka oleh anak, isteri, adik dan ibu anda? Oleh itu, laksanakanlah tanggungjawab anda bagi memastikan wanita-wanita ini tidak menarik anda ke neraka tetapi memimpin anda ke Jannah.
Kita pula sebagai kaum wanita seharusnya menjaga martabat kita selaku wanita yang mana sudah jelas Islam memandang tinggi martabat wanita. Nah, apalagi yang kita mahu, syurga terbentang sedia, masih neraka yang didamba? Sungguh rugi dan celakalah jika demikian rupa.

Wallahu'alam.

- Artikel iluvislam.com
MAWAR BERDURI,
Indah sungguh kelopak bungamu,
Secantik bahasa dan gerak gerimu,
Sopan ditiup sang bayu,
Batang dan dahanmu tetap tunduk malu.

MAWAR BERDURI,
Kelopakmu tetap dipelihara,
Daripada Kumbang yang membinasa,
Duri didahanmu tetap tersedia,
Mempertahankan kecantikkan dan kesucian jiwa.

MAWAR BERDURI,
Kau tetap sentiasa berdiri,
Menahan cabaran yang diberi,
Tetap tidak pernah hilang harga diri,
Dirimu indah sukar untuk didekati,
Walaupun dipujuk, dirayu oleh nafsu sendiri,
Melainkan syariat memberi.

MAWAR,
Si kumbang perkasa tidak akan tertawan,
Dengan mawar yang kehilangan perawan dan keagungan,
kerna dirimu telah rosak dibinasakan.


MAWAR,
Hilang hargamu wahai sekuntum mawar murahan,
Menayangkan kecantikkan yang tiada kesempurnaan,
Hanya terus bertuhankan nafsu dan keseronokan,
Dirimu ditinggalkan patah kelayuan.

*PERINGATAN penting buatku yang selalu terlalai bab2 nie..huhu,,thanks roomate...


J.A.N.G.A.N.!!!

  1. Jangan sengaja lewatkan solat. Perbuatan ini Allah tidak suka. Kalau tertidur lain cerita.
  2.  Jangan masuk ke bilik air tanpa memakai alas kaki (selipar). Takut kalau-kalau terbawa keluar najis, mengotori seluruh rumah kita. 
  3. Jangan makan dan minum dalam bekas yang pecah atau sumbing. Makruh kerana ia membahayakan.
  4.  Jangan biarkan pinggan mangkuk yang telah digunakan tidak berbasuh. Makruh dan mewarisi kepapaan. 
  5. Jangan tidur selepas solat Subuh, nanti rezeki mahal (kerana berpagi-pagi itu membuka pintu berkat). 
  6. Jangan makan tanpa membaca BISMILLAH dan doa makan. Nanti rezeki kita dikongsi syaitan. 
  7. Jangan keluar rumah tanpa niat untuk membuat kebaikan. Takut-takut kita mati dalam perjalanan.
  8.  Jangan pakai sepatu atau selipar yang berlainan pasangan. Makruh dan mewarisi kepapaan.
  9.  Jangan biarkan mata liar di perjalanan. Nanti hati kita gelap diselaputi dosa.
  10.  Jangan menangguh taubat bila berbuat dosa kerana mati boleh datang bila-bila masa.
  11.  Jangan ego untuk meminta maaf pada ibu bapa dan sesama manusia kalau memang kita bersalah. 
  12. Jangan mengumpat sesama rakan taulan. Nanti rosak persahabatan kita hilang bahagia. 
  13. Jangan lupa bergantung kepada ALLAH dalam setiap kerja kita. Nanti kita sombong apabila berjaya. Kalau gagal kecewa pula.
  14.  Jangan bakhil untuk bersedekah. Sedekah itu memanjangkan umur dan memurahkan rezeki kita. 
  15. Jangan banyak ketawa. Nanti mati jiwa.
  16.  Jangan biasakan berbohong, kerana ia adalah ciri-ciri munafik dan menghilangkan kasih orang kepada kita. 
  17. Jangan suka menganiaya manusia atau haiwan. Doa makhluk yang teraniaya cepat dimakbulkan ALLAH. 
  18. Jangan terlalu susah hati dengan urusan dunia. Akhirat itu lebih utama dan hidup di sana lebih lama dan kekal selamanya.
  19.  Jangan mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN. Sebab semuanya untuk keselamatan kita. ALLAH lebih tahu apa yang terbaik untuk hamba ciptaanNya.
*ALHAMDULILLAH...Badan Dakwah sekolah aku selalu memperingati aku...Syukran Kasiro..nie baru blk dr program anak ankat sebenarnya...penat pon ader...tp mengidam nk blogging n facebooking...hehe...miss you all...(^_^)

Tuesday, November 9, 2010

Do You Really Want My Love-Amy Diamond

It's hard to find the thing to say
I'm vulnerable and frail
So I wrap my heart in bubble plastic
Just in case it breaks

Before you and I go much further now

I'm asking you to tell me
Do you really want my love?
Is it really me you're thinking of?
When you smile at me
It's so bittersweet
Let me know
Before tomorrow comes along
Cause baby I'm already in too deep
Until then I love you bittersweet

I can't let go

But this I know
I won't let you stay
If you're not sure about the way you feel
About the two of us today
Before you and I go much further now
I'm asking you to please tell me

Do you really want my love?

Is it really me you're thinking of?
When you smile at me
It's so bittersweet
Let me know
Before tomorrow comes along
Cause baby I'm already in too deep
Until then I love you bittersweet

It's heaven when when you say it's you and me

But hell when you're gone mysteriously
I'd rather be alone than lost and torn
Maybe I must make it on my own
I'm feeling incomplete
Loving you is so bittersweet

Do you really want my looo-ooo-ooo-ooooooove?


Do you really want my love?

Is it really me you're thinking of?
When you smile at me
It's so bittersweet
Oh let me know
Before tomorrow comes along
Cause baby I'm already in too deep
Until then I love you bittersweet
Until then I love you bittersweet

Aku Kan Abang

ABANG: AKU KAN ABANG...

WAAA..x suke dialog nie..sebb dialog nie pernah, tengah n akan sentiasa hantui aku kat mane2 aku pergi.....cisciscis...kenape ko lahir untuk buli aku haa???....

dear my abg,

aku tulis note ni tuk ko sebab aku rase aku taw kenape ko selalu buli aku... yela kokan lelaki..mmg suke buli adek pompuan yg lemah cam aku ni kankankan?...kenape ko suke larang aku bwat sumtin tp ko sendiri yg bwat???,,,...ce tengok balek ape yg ko buwat tp ko x kasi aku bwat..cis. nah ko!..haha

mse kecik2 ko slalu ckp cnikan..

" ko ni.... seboklah!...aku nk pergi mane2 pon ko nak ikut.dudukjela kat umah...xyah pegi mane2"

waaa..bengang aku tym nie..adeke abg ak ckp kat aku cni..cis..ble aku nak kuar pegi mane2 ngn kawan ko x bg...tp ko tu..pegi kuar tiaptiap hari lepak2 kat luar xpe pulak..hesh.

tp aku taw senanye dlam hati ko nak ckp cni,

"abg x nk ko kuar..mcm budak2 popuan len kat luar sane... ko tu pompuan..sorg je adek abg.. abg xnak nt ko jd liar n kene heret ngn jantan2 tapahape kat luar tu...lgpon pompuan x elok slalu kuar2 sgt...kan bhye... n abg x kesahla ko nak marah abg ke ape..ko x nampak lagi dunia luar tu cne...so abg kene la protectla adek abg..abg ckp cmtu sbb aku syg ko..ko kan adek abg.. =)'

pastu ade lagi, mase sekolah menengah ko ckp cni...

"Ko jgn berani nak kapel2...klu aku dpt taw..aku lempang ko ngn jantan tu aku lunyai2 kan.."

aku jawab cni "eh man ade'(haha..tp sory la ek dulu aku jahil lagi xnak dengar ckp ko..xpe skrg aku dah dengar)

eleh ko..punyela mara klu dpt taw aku kapel..ko tu, dulu playboy ..asek2 cter kat aku name makwe bru ko..apekah ini?..sumph takut tengok muke ko mase dpt tau tu...hahaa teros break..ko interview laki tuh mcm ko ni polis ...n laki tu penjenayah plak..haha..

tp aku taw snanye hati ko nk ckp cni

"abg bukan ape...ko ni..jgn cepat sgt percaye laki nie...dorg sume bukan nye boleyh percaye..abg byk kawanlaaaa...abg x nk la adek abg pilih org tapahape..ko pon tengok abg pon ko dah tahu..abg playboy..abg taw ko kuat nanges..so..xnak la adek abg nanges sebb bnda2 bodoh cni..abg xnakla adek abg sedih..ko ingt abg ske ke ade laki len gedik2 ngn ko..dorg tu sume x ley pki tue.... klu ko nk taw laki yg terbaek tuk jage ko adelah aku..hahaha..yelaa..aku kan abg... selagi ko x kawen..abg yg jage ko taw tak!..=)

ade lagi...ko ckp cni

"weyh, aku lapar ni..ko masak cepat..aku nak air sekali..ko letak ais byk2 ...aku nak yg sedap2 punye..aku x ske tawar2... " lepas dah makan..boleyh plak ko ckp cni ek.."weyh..basuh pinggan jangan biar dapur sepah2"..

waahhh..koo..melampau nie...ko ingat aku nie hamba abdi ko ke??..pemalasnye ko..cis...

tapi ak taw senanye dalam hati ko ko nk ckp cni,

" adikku, abg sebenarnye nak latih ko jd istri mithali ni..... mnela tau nt ko dpt husbad suke suruh2 org mcm die tu bos besar ke apeke...manela tau dulu husband ko mase kecik2..sume mak die bwatkan utk die smpi suar kecik die pon mak die basuhkan..sekurg2nye ko da redy..kankankan?.. =)..haaaa.. mesti tym ni ko bwat smbil pejam mate jekann?..hehe mase tu konfem ko nak bwat tepuk2 time kaseh kat abg...alaaa..yg mcm ko bwat mase ko masuk krs dulu tue..xkan ko lupe...adoi..abg pon ingat kot.ish....abg nk ko jd istri n mak yg baek..kan abg dah train ko ckup2..hehehe..see abg syg ko taw tak =)

lagilagi ko ckp lagi kat aku'

"Ko xyah nk kenal2 ngn kawan aku wlaupon kwan aku hensem2.. ..aku x ske ko knal dorg..tp aku knal kawan ko x pe..sebb kwan ko cun2.. boley aku try..haha"

ko ingat aku nak sangat ke kwan ngn kawan2 ko tue..x heranlaaa...kwan2 aku da ramai.. ko tu yg penyebok usha kwan aku nk try market..x malu ke?..hahaha

tp aku taw ko snanye nk ckp cni,

"abg bukan ape, kwan2 abg tu sume x ley pki..giler.tapahape..ko tu bek..x sesuai kwan ngn kawan abg.. dorg tu pelikpelik...harap muke je..perangai..harammmm... abg nak protect ko nie..abg harap ko pham..sbab aku kan abg ko =)



n lagilagilagilagi..ko ckp cni'

"KO ni kenape ek?.slalu bwat aku marah..dah pergi blah!!"

eleh..ko ingt ko tu x penah bwat aku marah ke???...eee..aku pon menyampah tengok muke ko..cis

tp aku taw ko nak ckp cni

"abg nak ko biase kene mara..so nt ko boley face life ko x kire apepon berlaku.....ko tak taw lagi...dunia nie cne..mmg ko dah besar..tp bg abg ko still adek abg yg gedik n manje mcm budak kecik ..and abg syg gilergiler kat ko..mati pon abg sggup...so abg nk ko jdi kuat macm ironwoman..hehe..abg x nk la ko mudah sgt jatoh..pastu x ley bgun2dah..yea..abg jahat ngn ko..sebb abg nk ko jd budak bek...jgn riso ko bek sgt..tp ko ade nakal sket sbb ko suke kenekan abg depan mak ayah... ko pandai amek ati mak ayah..abg jeles ngn ko..tp papehal pon ko tetap adek abg... abg bwat ko cni sebb abg harap nt ble abg da x ley jge ko...ko taw cne nak jge diri sendiri....sory la abg slalu buli ko...tpkan tgungjawab abg besar taw..smpi mati pon dose ko abg tggung..so..jdilah perempuan terbaek..sbb nt ko boleyh tarik abg masuk syurga..... kan aku abg ko =)

waaaa..abg aku cni rupenye ek...along, aku syg ko. =)

to all abg2 yg ade adek pompuan kat luar sane.. jagelah adek korg bek2 mcm abg aku(walaupon aku slalu saket ati ngn die..ish). .n pade sume adek2 perempuan mcm aku..kite beruntung sebb kita ade abg..trust me..cne pon dorg..dorg akan protect korg ckup2..smpi dorg rase ade org yg sesuai tuk protect korg..jadi..sayangilah abg anda... =)

*Yang dier nie baru ader sorang abg,aku ader EMPAT orang abang...EMPAT..tp kan,diorg bab2 kapel,x larang sgt..Yela,perangai mngalahkan jantan,diorg x jangka ade manusia mata rabun minat kat aku kowt...,tp prangai aku yg boyish nie slalu kene...dulu2 la..time boyish tahap mlampau katekan...aku slalu ikut budak laki memburu dlm hutan and semak2...lastik tue,gantung kat leher,mngalahkan abg2 aku yg lain...x penah2 diorg wat mcm tue...last2,abg aku,Yea,dier cari aku kat umh aku biase lepak,dier ckp,lau aku x blk,dier nk tampar aku,depan2 org ramai...aku pon blari2 blk...pastu,lastik aku dier ambik n sblm dier mencampakkan lastik aku dier ckp..."LAU AKU NAPOK MU PEGE OR PAKA BIDAH NIE LAGI,JAGO MU!!"(versi kelantan)...a.k.a...KALAU AKU NAMPAK KO PEGANG ATAU PAKAI LASTIK NIE LAGI,JAGE KO!!'..power x abg aku,tp skrg aku da nmpk hasil yg abg aku ckp,lgpon,yg aku kwn dulu,agak kurang bermoral,nsb baik sempat dijaga abang aku sblm aku msuk skolah menengah...Sayang Abang2ku!!..nnt psl abg lain,aku tmbh lg....hehe...tata...

SIFAT-SIFAT NABI SAW DI ZAMAN REMAJA (KETIKA DI MEKAH)

Nabi Muhammad saw juga bersifat dgn peribadi yg biasa terdapat pada diri manusia biasa yg lain.Cuma yg membezakan Baginda saw dgn kita adalah peribadi baginda saw yg lebih utama dan tinggi nilainya dari aspek keindahan ,kesempurnaan ,kekuatan,ujian dan keunggulan.  Sedangkn kita bersifat dgn sifat yg sgt kekurangan spt tidak cantik,buruk dan kurang tahan menanggung ujian .  Sifat jasmani  Nabi saw termasuk dlm golongan manusia yg pling hebat wajahnya.kehebatan wajah baginda saw cukup menggentarkn sesiapa saja yg melihat wajahnya.diriwayatkn seorang lelaki Badwi menjadi megeletar tubuhnya apabila terpandang wajah nabi saw yg tersangat hebat.  Sayyidina Ali bin Abu Talib berkata ,sesiapa yg baru melihat wajah Rasulullah saw ,nescaya dia akn merasa takut kerena kehebatannya .Tetapi apabila seseorang sudah lama bergaul dengan Baginda saw ,dia akan merasa sgt syg kepadanya. Selain mempunyai wajah yg sgt hebat ,Rasulullah saw adalah sorg insan yg indah sekali wajahnya.  keindahan wajah Baginda saw menyerupai rupa datuknya Nabi Adam as dan Nabi Ibrahim as .Hal ini diakui sendiri dlm sabdanya :  “Aku sgt serupa dengan Nabi Adam as dan Nabi Ibrahim as.Tetapi antara kedua-duanya agak jauh sedikit perbezaannya”  Maksud kata-kata Nabi saw ini ialah rupa dan tubuh badan baginda saw amat menyerupai nabi Adam as dan Nabi Ibrahim as .Tetapi antara Nabi Adam as dan Nabi Ibrahim as agak jauh sedikit kemiripan wajah dan bentuk badan antara mereka berdua.  Selain Nabi Adam as dan Nabi Ibrahim as ,terdapat enam orang Nabi lagi yg hampir serupa wajah dan rupa mereka dgn rasulullah saw .Nabi-nabi itu ialah Nabi Idris as,Nabi Ismail as,Nabi Ya’qub as,Nabi Yusuf as,Nabi Musa as dan Nabi Harun as.  Manakala org yg bukan Nabi ,yg hampir serupa mirip rupa dgn Rasulullah saw ialah seramai 5 org .3 org drp mereka merupakan sepupu Baginda saw sendiri iaitu Al-Mughirah bin Al-Harith bin Abdul Muttalib yg lebih dikenali dgn nama Abu sufyan ,lagi anak kepada Al-Abbas iaitu Qutsam bin Al-Abbas bin Abdul Muttalib  .Yg ketiga pula,anak kpd Abu Talib iaitu Ja’far yg terkenal dgn panggilan Ja’far At-tayyar(Ja’far penerbang).  Keempat pula,cucunda Baginda saw sendiri yakni anak kpd Siti Fatimah yg bernama Al-Hassan bin Ali dan yg kelima ialah As-Saib bin Abu Yazid ,datuk kpd Imam Asy-Syafie.Salasilah Imam Asy-Syafie ialah Muhammad (Imam Asy-Syafie)bin Idris bin Abbas bin Uthman bin Syafi’ bin Saib bin Abu Yazid bin Al-Muttalib bin Abdul Manaf bin Qusai.  Inilah yg diriwayatkn insan-insan yg wajah mereka serupa dgn wajah Rasulullah saw dan ada juga yg keseluruhan personaliti diri mereka termasuk potongan badan.

*Post diambik dr FB yg dihantar oleh saudara Kamil Ikhwan,peace4Islam...Harap dapat menambah info tentang Nabi Muhammad S.A.W...

Hukum Mencukur Bulu Roma

Mencukur bulu kaki dan bulu roma bagi kaum wanita juga dilarang sebagai mana di dalam hadits berikut :

Ertinya :Saidina Abdullah Bin Mas’ud ( r.a ) meriwayatkan sebuah hadits : “ Allah telah melaknat tukang-tukang tatu dan perempuan-perempuan yang minta ditatu , tukang-tukang cukur kening dan wanita-wanita yang minta dicukur kening dan dilaknat juga wanita-wanita yang minta dijarang-jarangkan gigi-gigi mereka agar kelihatan cantik serta dilaknat juga wanita-wanita yang cuba mengubah ciptaan Allah “~ Diriwayatkan oleh Al-Imam Al-Bukhari rh , Al-Imam Muslim rh , Al-Imam Abu Daud rh dan Al-Imam at-Tobrani rh .

“ Tukang-tukang cukur kening dan wanita-wanita yang diminta dicukur kening-kening mereka “ di dalam hadist tersebut merangkumi juga wanita-wanita yang mencukur bulu-bulu kaki dan bulu-bulu roma mereka .

Kaum wanita yang benar-benar mahu menjadi orang-orang yang beriman kepada Allah Ta’ala dan Rasul-Nya s.a.w mestilah berusaha menjauhi segala gejala-tarikan yang dilakukan oleh kaum Barat yang cuba menyesatkan umat Islam . Tidak sedikit drp kaum wanita Islam yang terpedaya dengan kaum Barat hasil iklan-iklan yang ditayangkan di media-massa .

Oleh itu , wajib bagi kaum lelaki dan wanita beriman mengetahui apakah perkara yang dibenarkan dan apa pula yang dilarang daripada melakukannya .

Wanita-wanita beriman dilarang mencukur bulu-bulu kaki dan bulu-bulu roma kerana ianya adalah merupakan salah-satu cubaan mengubah ciptaan Allah Ta’ala dan kerana ianya juga dilarang di dalam hadist di atas . 

Namun , bagi kaum wanita yang mempunyai hormon yang kuat sehingga menyebabkan banyak bulu yang tumbuh di sekitar bahagia muka , tangan dan kaki dan menyebabkan seseorang wanita itu malu dan rendah diri kerana ianya merupakan perkara yang tidak normal , maka di saat itu TIDAK MENGAPA jika dilakukan proses menghilangkan dan mencukur bulu-bulu tersebut . Dan ini tidak dianggap mengubah ciptaan Allah Ta’ala bahkan ialah termasuk di dalam bab berubat dan mendapatkan rawatan dengan syarat mestilah doktor Islam yang mengesahkan hormon bermasalah/berpenyakit.

Adapun jika seseorang wanita itu “ saja-saja “ mencukur bulu kaki dan bulu roma serta kening mereka tanpa ada sebab-sebab yang diharuskan oleh syarak dan tanpa sebab untuk merawat ( setelah disahkan oleh doktor yang amanah bahawa itu adalah penyakit ) maka di saat itu TIDAK ADA SEBAB UNTUK WANITA ITU MENCUKUR BULU-BULU ROMA DAN BULU-BULU KAKINYA !!! .


Bulu kemaluan ngan bulu ketiak, menjadi perkara tuntutan untuk dicukur...xbleh lebih 40hari tau...

*Ingat yer,cukur yg patut jer,mlainkan yang  berlainan dengan 'kebiasaan'...Selamat beramal...=)

Monday, November 8, 2010

Syaitan Pon Takot Der!!

Ada seorang manusia yang bertemu dengan syaitan di waktu subuh. 
Entah bagaimana awalnya, akhirnya mereka berdua sepakat mengikat tali persahabatan.
Ketika waktu subuh berakhir dan orang itu tidak mengerjakan solat,
maka syaitan pun sambil tersenyum bergumam, "Orang ini memang boleh menjadi sahabatku..!" 
Begitu juga ketika waktu Zuhur orang ini tidak mengerjakan solat,
syaitan tersenyum lebar sambil membatin, " Rupanya inilah bakal teman sejatiku di akhirat nanti..!" 
Ketika waktu asar hampir habis tetapi temannya itu dilihatnya masih juga asik dengan kegiatannya, syaitan mulai terdiam...... 
Kemudian ketika datang waktunya maghrib, temannya itu ternyata tidak solat juga, maka syaitan nampak mulai gelisah,
senyumnya sudah berubah menjadi kecut. Dari wajahnya nampak bahwa ia seolah-olah sedang mengingat-ngingat sesuatu.
Dan akhirnya ketika dilihatnya sahabatnya itu tidak juga mengerjakan solat Isya', maka syaitan itu sangat panik.
Ia rupanya tidak boleh menahan diri lagi, dihampirinya sahabatnya yang manusia itu sambil berkata dengan penuh ketakutan,
"Wahai sahabat, aku terpaksa memutuskan persahabatan kita !" 
Dengan keheranan manusia ini bertanya, "Kenapa engkau ingkar janji bukankah baru tadi pagi kita berjanji akan menjadi sahabat ?". 
"Aku takut !", jawab syaitan dengan suara gemetar. "Nenek moyangku saja yang dulu hanya sekali membangkang pada perintah-Nya, iaitu ketika menolak disuruh sujud pada "Adam", telah dilaknat-Nya; apalagi engkau yang hari ini saja kusaksikan telah lima kali membangkang untuk bersujud pada-Nya (Sujud pada Allah). Tidak terbayangkan olehku bagaimana besarnya murka Allah kepadamu !", kata syaitan sambil beredar pergi. 

*Tengok,syaitan pon takot nk membangkang ALLAH byk kali...lau yg x solat lgsung tue...kesian...huhu...
Abang aku pernah teka kat adk-bradik aku,sape yg plg jahat kat
 muka bumi...Konmpem2la kitrg jawab Syaitan...Dan dengan slumbernyer dier ckp..Salah!!Kitrg..??Ape nie...??Abis tue...Sape..??Firaun abg aku ckp..kitrg tanye lagi,nape dier...Dier pon jawab....Sebab,syaitan terkutuk pun x brani nk mngaku Tuhan, nie Firaun tue ckp 'Akulah Tuhan'...

Hurm...Bila pk balik,btol jugak kate abg aku...

Saturday, November 6, 2010

AL-MATHURAT

1. Al- Ma'thurat merupakan wirid dan doa harian yang diamalkan oleh Rasulullah SAW. Baginda adalah orang yang paling mengetahui betapa besarnya ganjaran yang diperolehi dari amalan doa dan wirid tersebut...

2. Wirid, doa, zikir dan istighfar dalam Al- Ma'thurat ini akan memantapkan jiwa di samping memiliki keutamaan dalam segala aspek kehidupan. Mendidik hati agar sentiasa merindui kepada Ilahi dan memberi kelapangan hidup dan kesihatan jasmani...

3. Bagi seorang muslim masanya tidak berlalu begitu saja. Dikala pagi dan petang ia sentiasa bertasbih, istighfar, tahmid dan berdoa kepada Allah dengan zikir yang ma'thur ( yg berasal daripada Nabi SAW )...

4. Jika sesiapa mengamalkan zikir Al- Ma'thurat ini akan merasakan perbezaannya dengan hari2 yang tidak dimulakan dengan zikir Al- Ma'thurat. Begitulah kekuatan doa2 dan wirid dalam Al- Ma'thurat ini sebagai senjata mukmin...

Beramallah sesuai dengan ajaran Islam, isitu seperti yang diamalkan oleh Rasulullah SAW. Orang2 mukmin yg sejati akan mengisi ruang masanya dengan berbagai amalan dan ibadah yang akan mendekatkan dirinya dengan Allah SWT. Bibirnya sentiasa basah dalam berzikir, membesarkan dan mengagungkan Allah Yang Maha Mulia, kemudian berdoa untuk mengharapkan keredhaan Rabb. Tiada sesuati yang lebih beerti dlm kehidupan seorang insan melainkan mendapatkan keredhaan Allah...

Setiap individu baik sebagai pemimpin dalam rumah tangga, masyarakat dan negara serta para pendakwah hendaklah mengamalkan dan menghayati zikir Al-Ma'thurat dengan membaca zikir2 yang diamalkan oleh Rasulullah ini beerti kita telah membentengi diri kita dengan senjata yg kukuh, sehingga terhindar dari gangguan syaitan yang terkutuk.


Oleh sebab itu Al- Syahid Imam Hassan Al Banna telah membina jalan yang baik untuk mengikut sunnah Rasulullah SAW. Beliau telah memilih dan menyusun al- Ma'thurat dgn mengharapkan bimbingan daripada Allah SWT agar terhindar daripada gangguan syaitan yang penuh angkara murka. Maka alangkah baik setiap diri muslim mengamalkan zikir al-Ma'thurat ini pada setiap pagi dan petang, siang dan malam.

Al- Ma'thurat dimulai dengan ucapan " Aku bermohon perlindungan Allah, Maha Mendengar, Maha Mengetahui dari setiap syaitan yang direjam" , mengandungi erti bahawa setiap jiwa kita sebelum melakukan aktiviti harus menyerahkan diri kepadaNya. Ucapan itu juga menunjukkan betapa besarnya harapan seorang hamba kepada Allah, kemudian berusaha untuk terhindar dari sesuatu yang dapat menyesatkan jiwa seseorang dari mengingat Allah...

Bacaan dan zikir yang terkandung dalam zikir Al-Ma'thurat terdapat beberapa keutamaan yang dijanjikan oleh Allah SWT terhadap utusanNya Nabi Muhamaad SAW. Hanya insan yang mengetahui betapa besarnya nilai doa dalam kehidupan jiwa sehingga menghayati dan mengamalkannya dalam kehidupan sehari.

Kelebihan membaca Al Mathurat:
1. Tidak dihampiri syaitan
2. Rumah dan keluarganya terselamat dari perkara yang tidak diingini.
3. Allah mencukupkannya apa yang sangat diperlukan dari urusan dunia dan akhirat.
4. Orang yang membacanya kemudian dia mati pada hari atau malam tersebut maka Allah akan menjamin untuknya     syurga.
5. Selamat dari segala sesuatu.
6. Allah menyempurnakan nikmatnya ke atas orang yang membacanya.
7. Allah berhak untuk meredhainya
8. Tidak ada sesuatu yang mendatangkan mudarat ke atasnya.
9. Terhindar daripada syirik.
10. Selamat dari bisa atau sengatan semua makhluk yang beracun.
11. Dimudahkan menyelesaikan hutang-hutang.
12. Berhak untuk mendapat syafaat pada hari kiamat.
13. Sesiapa yang membaca di waktu pagi,akan dipelihara oleh allah hingga ke waktu petang.Dan sesiapa yang membacanya di waktu petang akan dipelihara hingga ke waktu pagi.
14.Mengamalkannya umpama mengamalkan Sunnah Rasulullah dari sudut zikir dan berdoa, dan berbagai lagi kelebihan.

When words speak louder than action...

haha..silly me...just because of what i feel,it doesn't mean that i need that person to know right..??but due to my stupidity, i told that person and it is becoming awkward between us...i feel like JUMPING out of the window now..HANG myself..???argh!!what a HUMILIATION that i've made to myself....i want to cry my eyes out so i won't be able to see the EMBARRASSING me again..I AM AN I***T!!!

Friday, November 5, 2010

Kerna Kau Sahabat

Apabila kita ingin berteman,
janganlah kerana kelebihannya,
kerana mungkin satu kelemahan,
kamu mungkin akan menjauhinya..

      Andai kita ingin berteman,
      janganlah kerana kebaikannya,
      kerana mungkin dengan satu keburukan,
      kita akan membencinya...

Andai kita ingin bersahabat,
janganlah kerana ilmunya,
kerana apabila dia buntu,
kita akan memfitnahnya...

     Andai kita ingin bersahabat,
     Terimalah dia seadanya,
     Kerana seorang sahabat adalah MANUSIA BIASA,
     Jangan harapkan semuanya sempurna,
     Kerana kita juga tidak sempurna...

TIADA PERSAHABATAN YANG SEMPURNA SELAIN... BERSAHABAT KERANA ALLAH SWT...

Bad Omen or A Jinx..??

Even i'm not sure of the spelling...haha...Truhfully, yesterday was a really bad day for my little Isyraq...Once she with me, something bad will happen at her...First, she ate biscuit with me and she choked...she put too much amount in her mouth and i wasn't aware of that thing because she used to eat the biscuit alone all he time...she also hurt her throat...huhu...Second, she knocked her head on the glass wall twice...once, slowly hitting her head..second time,she ran when i was getting a balloon for her....And of course, i got scolded by her parents...I accept it as i'm your auntie, but the main thing that i want to stress here is, i'm not doing it on purpose...I'm not that mean k...

*Whatever it is..Asif@Bianne@Gomenne@Sorry@Maaf Isyraq@Kakak..Auntie B loves you always and for eternity...=)

Thursday, November 4, 2010

Don't Be Good To Me

Stop being good to me
Don't be good to me anymore

It might be better to be cold to me
Or ignoring me might be better for me
Brushing off the dust on my collar
Carelessly laughing and leaning on my shoulder

I let it go, telling myself that its just a habit and busy my day
But I think about ti again and again as if I took a picture

Stop being good to me
Don't be good to me anymore
I don't have the confidence to kneel my knees and be hurt by love
If you have other thoughts than me, if you have different thoughts than me.
If somebody asks you who I am, nonchantly introduce me as just someone you know

The phone call a couple of days ago at night, that call...
it's not that I didn't wat to answer, but I couldnt
Just in case I tell you I miss you when I'm drunk
because in the morning, I'll regret it

Stop being good to me
Don't be good to me anymore
I don't have the confidence to kneel my knees and be hurt by love
Although I had the whole world because of love
Although i miss it, I'm unable to find the way

Just in case you have the same thoughts as me,
if you happen to have the same thoughts of me
I wait again and again.
I am a fool infront of love again.
I cling to you again, like a fool.

Stop being good to me
Don't be good to me anymore

-kim jong kook-

Saving Money is GREAT!!!

Who knows...I could save money...This semester alone, i have saved up to RM30 + RM41... Here is the prove...
Count it on your own...

Moneyx3!!

Given by Normah during Last semester party..

ABJ My Fvourite!!

I thought in this well developed city@Bangi, i could find everything...What bring me to surprise was that i can't seem to find my ABJ...AIR BATU JAGUNG...However...Last week, i went to Warta Foodcourt to eat something and ABJ came to my mind...i asked the brother whether he have ABJ or not...He said ABJ or ABC..??I said ABJ...ABJ..ABJ...AIR BATU JAGUNG...he said he never heard that ABJ thing but then he's willing to try and do it for me...He nailed it!!This is the result...
Ulala!!DELICIOUS!!
*TQ 'abg kedai'!!Very mouth watering!!=)

Saya SAYANG Kamu!!!

today, unexpected thing just happened!!i do remember that i used to write on my FB wall that i want a 'baju labuh' and who are kind enough to give me one...Lucky me!!I have one NICE sis that gave me one...NANA,tq so much...SYUKRAN KASIRO UKHTI,UHIBBUKI FILLAH...i wasn't expecting this, as for me, it is just for fun...I'll treasure everything that you people give me...And yours will be treasured so too NANA...
Thanks NANA!!L.O.V.E. it!!



*Don't worry ukhti, i'll give you something else in return...UKHUWWAH FILLAH ABADAN ABADA...

Wednesday, November 3, 2010

i'M a cOld-HeArTeD gIrL FROm NoW On...

Finally... I know why he refused to answer my calls... Refused to reply my SMS...I get it now...But, just why...?WHY can't he be honest with me..???I'm not that cheap okay...I treasure everything and everyone that i love...That's why it was hard for me to let go...But since you just proved that you are a CHICKEN, you made my mind clearer...SO LONG...NO MORE GUYS for this time being...

*HARDCORE GIRL is coming back...Wait you all..(^_^)

Tuesday, November 2, 2010

Di Saat Aku Mencintaimu...

Lirik Lagu Dadali - Di Saat Aku Mencintaimu

Mengapa kau pergi, Mengapa kau pergi
Di saat aku mulai mencintaimu,
berharap engkau jadi kekasih hatiku,
Malah kau pergi jauh dari hidupku,

Menyendiri lagi, Menyendiri lagi,
Di saat kau tinggalkan diriku pergi,
Tak pernah ada yang menhiasi hariku,
Di saat aku terbangun dari tidurku,

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencintai dirimu,
Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta…….

Menyendiri lagi, Menyendiri lagi,
Di saat kau tinggalkan diriku pergi,
Tak pernah ada yang menhiasi hariku,
Di saat aku terbangun dari tidurku,

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencintai dirimu,
Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta…….

Semoga engkau kan mengerti, tentang perasaan ini
Maaf ku telah terbuai, akan indahnya cinta
Maaf sungguhku tak bisa, untuk kembali padamu
Maaf ku telah terbuai, akan indahnya cinta

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku,
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta,

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta,

Aku inginkan diri mu, datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu, aku sangat mencinta

A present from him...

LDV-Language Development

I don't know why...somehow i feel like i'm not an english major student...i feel stupid when i can't really understand the text given...i even don't understand what i wrote...ALLAH...'m counting on you...please let me pass this foundation...I'm Your servant and from You i wish things from...Amin...

*feeling 'Stupider'...huhu...

Monday, November 1, 2010

No Body Is Perfect...

Jika kamu memancing ikan....Setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu....Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja....Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.
Begitulah juga .........
Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang...Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya....Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja....Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu. ...
Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh.... cukuplah sekadar keperluanmu. ...Apabila sekali ia retak.... tentu sukar untuk kamu menambalnya semula.... Akhirnya ia dibuang....
Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi....Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya....Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa....Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya.... akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya.
Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya....Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi... yang kamu pasti baik untuk dirimu. Mengenyangkan. Berkhasiat.Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain..Terlalu ingin mengejar kelazatan.Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya. Kamu akan menyesal.
Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan..... yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu. MENYAYANGIMU. ..MENGASIHIMU. ..Mengapa kamu berlengah, cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain.
Terlalu mengejar kesempurnaan.Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain... Kamu juga yang akan MENYESAL.....

*definitely a lesson for me myself and a reminder for others...even 'ying' needs 'yang' to complete the circle....